Veelgestelde vragen

Kan ik zelf de vragen kiezen of maken?
Nee, dat kan niet. De vragenlijst bestaat uit verschillende nominatievragen over sociale status, vriendschap, positief en negatief gedrag, en ook pesten. Daarmee geven leerlingen hun mening over hoe het gaat in hun klas en hoe zij met elkaar omgaan. Daarnaast beantwoorden leerling verschillende vragen over zichzelf. Worden zij gepest? Voelen ze zich prettig in de klas? Voelen zij zich veilig? Deze vragenlijsten zijn in de wetenschap ontwikkeld en getoetst. Samen geven zij een betrouwbaar en representatief beeld van het sociaal klimaat in de klas.
Welke vragen worden in de vragenlijst gesteld?
De vragenlijst bestaat uit verschillende nominatievragen over sociale status, vriendschap, positief en negatief gedrag, en ook pesten. Daarmee geven leerlingen hun mening over hoe het gaat in hun klas en hoe zij met elkaar omgaan. Daarnaast beantwoorden leerling verschillende vragen over zichzelf. Worden zij gepest? Voelen ze zich prettig in de klas? Voelen zij zich veilig? Wil je weten welke vragen wij stellen? Bekijk de volledige lijst met vragen.
Moeten leerlingen alle vragen beantwoorden?
Nee, leerlingen kunnen vragen overslaan. In het rapport kun je zien hoeveel leerlingen een vraag niet konden of wilden beantwoorden.
Ik wil de vragenlijst opnieuw afnemen. Moet ik alle leerlingen weer opnieuw invoeren?
Nee, dat hoeft niet. Wanneer je al eerder een klas hebt aangemaakt, dan kun je simpelweg een nieuwe afname plannen. Ga hiervoor naar 'klassen' en vervolgens 'afname toevoegen'.
Alle leerlingen hebben de vragenlijst ingevuld. Wanneer ontvang ik de resultaten?
Zodra de laatste leerling de monitor heeft ingevuld, wordt er direct een rapport met resultaten voor je gemaakt. Je kunt dan ook direct gebruik maken van de module om een nieuwe klasindeling te maken.
Alle leerlingen hebben de vragenlijst ingevuld, maar de vragenlijst wordt niet afgesloten. Wat nu?
Als alle leerlingen de vragenlijst hebben ingevuld, wordt de vragenlijst automatisch afgerond en wordt er direct een rapport met de resultaten gemaakt. Indien dit niet gebeurt, neem dan contact met ons op via het contactformulier of stuur een mail naar info@stoeltjesdans.nl.
Kan ik leerlingen verwijderen of toevoegen aan een afname?
Ja, mits de afname nog niet gestart is. Wanneer je een klas hebt aangemaakt dan kun je nog leerlingen verwijderen of toevoegen. Hiervoor ga je naar 'klassen' en vervolgens kun je per klas leerlingen toevoegen, verwijderen of de leerlinggegevens wijzigen. Echter, zodra de eerste leerling gestart is met de monitor, kun je zelf geen wijzigingen meer maken. Is dat toch nodig, neem dan contact met ons op.
Waar kan ik terecht met mijn probleem of vraag?
Geef jouw vraag of probleem aan ons door via ons contactformulier of stuur een mail naar info@stoeltjesdans.nl. We doen ons uiterste best om binnen 2 werkdagen te reageren.
Ik heb suggesties ter verbetering van de Stoeltjesdans. Kan ik deze doorgeven?
Stoeltjesdans is mede mogelijk gemaakt door input en feedback van leerkrachten en onderwijsprofessionals. Jouw feedback is dan ook zeer waardevol voor ons. Met jouw input kunnen we de Stoeltjesdans verder ontwikkelen om zo nog beter aan te sluiten bij jouw wensen en verwachtingen. Geef je feedback via ons contactformulier of stuur een mail naar info@stoeltjesdans.nl.
Is het gebruik gratis?
Ja, het gebruik van de Stoeltjesdans voor één klas is geheel gratis. Dit doen we omdat wij het belangrijk vinden dat wetenschappelijke kennis en inzichten voor iedereen toegankelijk zijn. Wil je extra functies, zoals sociogrammen, gevalideerde normscores, duopartner ook toegang? Of wil je Stoeltjesdans gebruiken voor meerdere klassen of zelfs de hele school? Dat kan! Kies dan voor het schoolpakket. Meer weten? Kijk dan bij Wat kost het.
Waarom moet ik voor sommige functies betalen?
Voor de extra functies vragen wij een vergoeding, zodat we de gemaakte kosten kunnen dekken of de extra support kunnen aanbieden. De prijs proberen wij natuurlijk zo laag mogelijk te houden, zodat zoveel mogelijk mensen hier gebruik van kunnen maken.
Kan de plattegrond opgeslagen en geprint worden?
Wanneer je al eerder een klasindeling hebt gemaakt, dan wordt deze automatisch opgeslagen. Kies daarbij dezelfde doelen als de vorige keer en je ziet vervolgens de eerdere indeling. De plattegrond kan ook geprint worden.
Waarom moet ik de namen en geboortedata van leerlingen invullen?
Om de online monitor te kunnen gebruiken of een nieuwe klasindeling te kunnen maken, hebben wij de leerlinggegevens nodig. Deze informatie slaan wij op, zodat leerlingen de online monitor individueel kunnen invullen. Zo gebruiken we de geboortedatum van leerlingen als wachtwoord bij de start van de monitor en hebben we de namen van alle leerlingen nodig zodat leerlingen bij het invullen van de vragen eenvoudig op de namen van klasgenoten kunnen klikken. Natuurlijk gaan wij met uiterste zorgvuldigheid met deze persoonsgegevens om. Hoe wij dat doen? Lees ons privacybeleid.
Kan ik een verwerkersovereenkomst afsluiten?
Ja, dat kan. Social Shuffle is deelnemer van Privacyconvenant Onderwijs. Dit betekent dat wij het ‘Convenant Digitale Onderwijsmiddelen en Privacy 4.0’ hebben ondertekend en dat wij gebruik maken van de ‘Model verwerkersovereenkomst’. In deze verwerkersovereenkomst hebben wij exact vastgelegd welke persoonsgegevens worden verzameld en verwerkt en hoe wij zorgdragen voor een passende beveiliging van deze persoonsgegevens. Wil jij ook een verwerkersovereenkomst met ons aangaan of wil je weten of jouw onderwijsinstelling al een overeenkomst met ons heeft? Neem dan contact met ons op.
Wat houdt de samenwerking tussen Social Shuffle en de Radboud Universiteit in?
Stoeltjesdans maakt gebruik van vragenlijsten, normscores en algoritmes die wetenschappelijk zijn getoetst. Zonder wetenschappelijk onderzoek kan Stoeltjesdans niet bestaan. Daarom werken wij ook nu nog nauw samen met de onderzoekers van Radboud Universiteit in Nijmegen. Samen met hen doen wij onderzoek naar sociale veiligheid en effectieve klasindelingen. Deze nieuwe bevindingen bieden wij vervolgens weer direct aan op Stoeltjesdans. Op die manier slaan we samen een brug tussen wetenschap en praktijk.
Wie beheren Stoeltjesdans?
Stoeltjesdans wordt beheerd door Social Shuffle. Wij zijn een jong bedrijf met mensen die allemaal een passie hebben voor het onderwijs. Het is onze ambitie om wetenschappelijke kennis voor iedereen toegankelijk te maken. Wil je ons beter leren kennen? Kijk dan bij Wie zijn wij.